Logga 2018

Bilvårdsguide

          Schamponering

Silica Schampo 0,5L
Luminosity Matt Schampoo 500ml
Enigma Schampoo 500ml
Angelwash 500ml

TIPS!
– Tvätta helst bilen i skugga så att inte kemikalier eller vatten torkar på lacken. Ett bra extra tillbehör är så kallade”gritguards” /smutsavskiljare. Det är galler som ligger i botten av tvätthinkarna för att hålla tvättvattnet renare.

När du säkerställt att asfaltfläckar, saltstänk, grus, vägdamm och annat ovälkommet är borta från lacken, är det dags för schamponeringen. Schampot används för att ta bort den sista lilla hinna av trafikfilm som trots diverse avfettningar fortfarande kan finnas kvar på lacken. 

Det du behöver är: ​​​​​​​2st hinkar, Schampo, Mikrofiber Tvättsvamp

1)     Börja med att fylla upp hinkarna. Den ena med helt rent vatten och den andra med schampovatten som du blandar enligt tillverkarens rekommendation.
Schamponeringen ska alltid göras uppifrån och ner. En bil är alltid som skitigast längst ner på dörrarna, runt hjulhus och bak. För att hålla tvättvattnet så rent som möjligt bearbetar man därför dessa delar sist.

2)     Börja tvätta taket. Ta rikligt med schampovatten i handsken och dra den försiktigt utan märkbart tryck metodiskt över ytan i små sektioner åt gången. När du har bearbetat en sektion är det dags att göra rent Mikrofiber Tvättsvampen och det är här hink nummer två kommer in i bilden.

3)     Doppa Mikrofiber Tvättsvampen i hinken som innehåller enbart vatten och rengör den grundligt tills alla smutspartiklar har släppt. Tanken är att den smuts svampen plockar upp under tvätten ska hamna i botten av denna hink istället för i schampovattnet och därifrån vidare tillbaka på lacken.

4)     När svampen ser ren ut kramar du ur den och tar nytt schampovatten från första hinken och upprepar proceduren tills hela bilen är rengjord.

5)     Spola av bilen. Denna gång uppifrån och ner. Nu ska du bara få av schampovattnet från lacken så effektivt som möjligt så du behöver inte använda samma teknik som vid förtvätten.

6)     Nu är det dags att torka bilen. Lämnar du kalkrikt vatten att självtorka på lacken kan det lämna fläckar som måste poleras bort, så detta är ett viktigt steg för att bibehålla en fin glans. Det finns flera olika tekniker för att göra detta så välj den metod du själv trivs bäst med eller kombinera flera olika metoder.

En bra torkmetod är som följer: Använd Diamantduken 2.0 för att torka bort dom stora mängderna vatten på bilen. Häng sedan upp Diamantduken 2.0 så att den får självtorka. Gå sedan över med Våffelduken Deluxe och torka rent rutorna samt det sista vattnet på lacken. Häng sedan upp Våffelduken på tork. Här är några fler exempel på torkmetoder. Som sagt, använd den du gillar mest. Personligen använder jag oftast den första av dessa varianter.

Den enklaste och kanske även snabbaste metoden är att vika duken två gånger så att du får en bra "kudde" att hålla i och sedan drar du den längs med lacken, panel för panel tills bilen är torr.
En annan metod är att lägga duken plant på en panel, ta tag i två hörn och sedan dra duken mot dig.
Det sista sättet går ut på att man lägger duken över en yta och klappar lite försiktigt på den så att vattnet sugs upp utan att behöva dra den över lacken över huvud taget.

Alternativ torkmetod:
Är lacken välskött och har ett skyddande vaxlager som pärlar vattnet kan man efter avspolningen använda sig av en teknik som kallas "water sheeting". Ett sätt att torka bilen, med hjälp av vatten! Använd en öppen slang med ett lågt, jämnt flöde av vatten och dra strålen sakta över lacken. Vattnet kommer vilja samlas i stora pölar istället för små droppar, och sedan ser tyngdlagen till att de stora pölarna glider av bilen. Väldigt effektivt och en av fördelarna med att ha ett lackskydd eller vaxlager på bilen.
Ett extra hjälpmedel under torkningen är vad som i bilvårdskretsar kallas för "torkstöd". Man kan säga att det är en slags snabbvax i sprayform som både hjälper duken suga upp vatten, ger lite extra glid för duken, ökar glansen på bilen och som dessutom ofta lämnar ett lättare skydd efter sig. De vanligaste varianterna som används är så kallade "quick detailers" och det är något som varje blivande bilvårdsnörd borde ha i sin arsenal.