Logga 2018

Rengöring av dörrgångar & motorrum

Vill du vara seriös med ditt bilvårdande måste du givetvis även rengöra bilens dörrgångar. Det är det första man ser när man öppnar dörren och skitiga dörrgångar kan förstöra helhetsintrycket på en annars välskött bil.

Är dörrgångarna endast lätt smutsiga rengör du dem enklast med en Quick Detailer eller snabbvax tillsammans med en Mikrofiberduk Premium som sista steg efter du tvättat hela bilen. Spreja medlet i dörrgången, vik mikrofiberduken dubbelt och torka rent. Byt till en ny sida av duken ofta för att inte skapa mikrorepor. Gör du detta var eller varannan tvätt går det snabbt och du kommer ha superfina dörrgångar året om utan någon större insats.

Är de däremot ordentligt smutsiga kan du göra rent dem först, eller samtidigt som du förtvättar karossen. Tillvägagångssättet skiljer sig inte märkbart från hur du rengör resten av bilen.

1)    Förspreja dörrgångarna med kallavfettning och låt den verka ett par minuter. Rikta speciellt in dig på de områden där det finns tjock oljebaserad smuts såsom asfaltstänk och dylikt. Försök undvika gångjärnen så gott det går så att inte fettet där löses upp och ger knarrande dörrar som resultat.
2)    Spreja därefter en riklig mängd alkalisk avfettning rakt ovanpå.
3)    Agitera avfettningen med en mjuk pensel för att komma åt att rengöra även bakom gångjärn och andra svåråtkomliga ställen.
4)    Spola därefter rent noggrant med vatten.
5)    Schamponera och spola av.
6)    Torka sedan torrt i dörrgångarna efter du tvättat resten av bilen.

TIPS!
– För att minimera mängden vatten som skvätter in i kupén vid avspolningen kan du stänga dörrarna nästan helt och spola rent dörrgångarna utifrån.
Motorrummet kan behandlas nästan exakt likadant som dörrgångarna och är ingen direkt avancerad process. I de flesta fall tål ett modernt motorrum vatten utan problem, men använd sunt förnuft och försök att spola så lite vatten som möjligt på elektriska komponenter, kontakter, öppna luftfilter och annat som kan vara känsligt. Håll även ordentligt avstånd om du använder högtryck för att inte vatten ska tränga in på oönskade ställen. Som sagt: sunt förnuft!

1)    Se till att motorn är sval och att alla lock är stängda.
2)    Plocka bort löst skräp såsom löv och grenar.
3)    Spreja kallavfettning på motor, kringytor och undersidan av motorhuven.
4)    Agitera avfettningen med pensel eller borste. Försök komma åt överallt, men tryck inte hårt på kontakter eller annat som kan vara känsligt.
5)    Spreja alkalisk avfettning och upprepa steg 4.
6)    Spola av motorrummet och ytor runt om såsom framruta och sidoskärmar ordentligt så att all avfettning och smuts spolas bort.
7)    Blås motorrummet torrt med tryckluft eller torka torrt med en Mikrofiberduk Premium du har dedikerat för just detta ändamål.
8)    Nu kan du applicera ett plast-eller vinylmedel på kåpor och slangar för att ge motorrummet en fin slutfinish.