Logga 2018

Bilvårdsguide

Mekanisk lackrengöring/Clay Bar

Oavsett om du tänker polera bilen för hand eller med polermaskin är det av yttersta vikt att bilen är så gott som kliniskt ren. En bra början är att gå igenom samtliga steg i tvättguiden, men du bör även göra en mekanisk lackrengöring med en så kallad clay bar/karosslera. I detta steg tar du bort de partiklar som borrat sig ner tillräckligt djupt i klarlacken för att inte rubbas av tvätten. I vissa fall kan bilen se helt ren ut, men man kan ändå känna en aningens sträv yta när man drar handen försiktigt över lacken och det är detta vi nu ska åtgärda. Tar du inte bort dessa partiklar riskerar du att de fastnar i polerrondellerna under poleringen och försämrar slutresultatet.

Det här behöver du:

  • Karosslera
  • Quick detailer, clay lube eller annat glidmedel för leran
  • Torkduk av mikrofiber
Enigma QED 500ml (Detailing Spray)
QED (Detailing Spray)
QED (Detailing Spray)

Tillvägagångssätt:
1)    Tvätta bilen grundligt i enlighet med tvättguiden.
2)     Spraya en riklig mängd Quick Detailer eller dedikerad "clay lube" på en panel i taget. 
3)    Knåda leran en stund så den blir mer medgörlig och forma den sedan till en platt hamburgare.
4)    Dra leran snabbt men utan tryck fram och tillbaka över en 40x40 cm stor yta tills du känner att ytan är helt len och fri från sträva partiklar.
5)    Efter varje panel knådar du om leran för att få fram en ren yta att arbeta med.
6)    Upprepa proceduren över alla lackerade ytor och fönsterrutor. Använd ej leran på plastdelar med struktur då den kan lämna rester på dessa.
7)    Torka bort överflödig Quick Detailer/clay lube.

Nu är lacken så ren den någonsin kommer bli och då är den även förberedd för en eventuell polering, vaxning eller lackskydd.

TIPS!
– Tappar du leran på marken måste du kassera den. Alla smutspartiklar den fångar upp från marken är omöjliga att få ur och de kommer repa lacken om du använder den efter det.

– Använd helst endast en karosslera om lacken ska poleras då den är något aggressiv och kan lämna mikrorepor på känslig lack.

– För att spara tid kan du även använda karossleran direkt efter tvätten, på blöt bil, och använda schampovattnet som glid.

– Det finns även alternativ till karosslera i form av dukar och svampar med ett kladdigt syntetmaterial på. Fördelarna med dessa är att de går att skölja rent om de tappas på marken, men de lämnar i regel lite mer mikrorepor efter sig.